Brašno od 250 dinara

Bez autora
Aug 12 2012

Pekari u Srbiji ne odustaju od zahteva da Vlada odobri kakvo takvo poskupljenje hleba. Nezadovoljni namerom Ministarstva trgovine da uredbu o maksimiziranju cene hleba zadrže, odnosno da, bar do 30. septembra, ograniče vrednost vekne hleba "sava" na 44 dinara, najavljuju sve "načine borbe", pa i blokade saobraćajnica.Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica za "Novosti" tvrdi da pekari, u razgovoru sa ministrom Ljajićem, nisu dobili jasno obrazloženje zašto je dobro da cena osnovne vrste hleba ostane "na starom". Proizvođači hleba će, tokom naredne nedelje, pokušati da se još jednom susretnu sa Ljajićem i nadaju se da će im, kada čuje dodatne argumente, ipak odobriti poskupljenje...

Brašno od 250 dinaraPekari u Srbiji ne odustaju od zahteva da Vlada odobri kakvo takvo poskupljenje hleba. Nezadovoljni namerom Ministarstva trgovine da uredbu o maksimiziranju cene hleba zadrže, odnosno da, bar do 30. septembra, ograniče vrednost vekne hleba "sava" na 44 dinara, najavljuju sve "načine borbe", pa i blokade saobraćajnica.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica za "Novosti" tvrdi da pekari, u razgovoru sa ministrom Ljajićem, nisu dobili jasno obrazloženje zašto je dobro da cena osnovne vrste hleba ostane "na starom". Proizvođači hleba će, tokom naredne nedelje, pokušati da se još jednom susretnu sa Ljajićem i nadaju se da će im, kada čuje dodatne argumente, ipak odobriti poskupljenje.

Kupci veruju da pekari preteruju i da je ministar Ljajić s pravom odlučio da zadrži važnost uredbe o ograničenju cene hleba do 30. septembra.

- Neopravdan je zahtev pekara - stav je Gorana Papovića iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije. - Oni nikada nisu javno objavili tačnu kalkulaciju svojih troškova, a stalno traže povećanje cena. Ako jedna kifla danas košta 25 dinara, znači da pekari brašno prodaju po ceni od 250 dinara. Ne priznaju da višestruko zarađuju na prodaji peciva. U proizvodnji 7.000 privatnih pekara, tek 20 odsto ukupne proizvodnje odlazi na vekne.

U Pokretu za zaštitu potrošača smatraju da se pritisak pekara može "tretirati kao pokušaj zloupotrebe monopolskog položaja, a da ima i elemente kartelskog dogovaranja pekara oko cena hleba".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik